Seura

Lieksan Rastin perustamiskokous pidettiin 15.11.1977. Perustavassa kokouksessa oli mukana parikymmentä suunnistuksesta innostunutta henkilöä.

Suunnistusharrastus oli alkanut viritä Lieksassa pari vuotta aikaisemmin, kun Heikki Kyyrönen tuli kaupungin mittausosaston päälliköksi. Suunnistusta oli tiettävästi harrastettu Lieksassa jo 1940-luvulla. Ennen Lieksan Rastin perustamista suunnistajat kilpailivat Lieksan Urheilijoiden riveissä. Lieksan Urheilijoilla oli joukkue Jukolan viestissä jo vuonna 1966.

Erikoiseuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Risto Paakkunainen ja sihteeriksi Seppo Pulkkinen. Heikki Kyyrösen myötävaikutuksella alettiin saada suunnistuskarttoja. Maastotyöt tehtiin talkoilla ja kaupunki vastasi ilmakuvauksista ja painatuksista. Kuntosuunnistuksia alettiin pitää ja Heikki Kyyrönen piti ensimmäiset oravapolkuleirit. Pielisrastit on järjestetty vuorovuosin Nurmeksen Seppojen kanssa.

Seuralle alkoi tulla SM-menestystä 1980, jolloin Kari Hara, Jouni Nykänen ja Leo Rautava toivat seuralle ensimmäiset SM-pisteet. 1980-luvun puolivälissä rasteille ilmestyivät Kiiskisen Pasi ja Petri, jotka ovat tuoneet seuralle lukuisten SM-mitalien lisäksi myös seuran ensimmäiset MM-mitalit.

Syksyllä 1995 perustettiin Rasti-Pielinen, jonka tarkoituksena oli yhdistää Ylä-Karjalan voimat kilpasuunnistuksen merkeissä.

Merkittävin Lieksan Rastin järjestämä kilpailutapahtuma on toistaiseksi vuoden 2000 hiihtosuunnistuksen SM-pikamatkat. Vuoden 2004 kesällä seura järjesti Nuorten Jukolan ja järjestää talvella 2010 hiihtosuunnistuksen SM-sprintin ja ensimmäisen SM-pariviestin.